2010-01-28 14:57:42• hírek • Szatmár.ro

Állategészségügyi beszámoló

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság vezetői beszámoltak a tavalyi tevékenységről.

Kétezerkilenc az állategészségügyi problémák csökkenésének az éve volt - derült ki a Maurer Gheorghe Dorin igazgató által elmondottakból. Az összesítés szerint 12 veszett állatra bukkantak a tavaly a megyében: hét rókára és öt kutyára. Tizenegy trichinózisos esettel volt dolguk az álletegészségügyieknek 2009-ben, köztük azzal a botrányos szatmárudvai esettel, amelynek során újabb büntetéseket szabtak ki. Mint köztudott a községi állatorvos berendezésén a technikus végezte el a trichinózis-tesztet egy esetben, és fogyasztásra alkalmasnak találta a bevizsgált mintát. A diagnózis téves volt: tíz személy került kórházba az eset nyomán.

Maurer elmondta: az eddigi büntetések mellett felbontották az orvos szerződését is. Miközben hat évvel ezelőtt a megyében igen elterjedt volt a szarvasmarha-TBC, ezúttal 12 gyanús esetet találtak - az állatok levágása utáni vizsgálatokból kiderült, nem voltak betegek. Komoly problémát jelent viszont a lovak kevésvérűsége: tavaly 55 új esetet jegyeztek fel.

Az elkövetkezőkben várhatóan a sertéspestises esetek fognak elszaporodni, lévén, hogy december elsejei hatállyal megszüntették a védőoltást. Az ágazat idei helyzetével kapcsolatban az intézményvezető elmagyarázta: ebben az évben ugyanazokat az oltástípusokat fogja kompenzálni az állam, mint 2009-ben. Ezek a következők: veszettség, tébéc, lépfene, valamint a vérvizsgálatok. A baromfipestis elleni oltás térítéses.


A tavalyi eredményekről számoltak be az Állategészségügy vezetőiŰ
A tavalyi eredményekről számoltak be az Állategészségügy vezetői


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: